Jenna nysläppt på bete

Årsresumé

Så ska jag försöka sammanfatta året som varit.,
I det stora hela ett härligt år med våra härliga ponnyer och underbara Shetland och hästmänniskor!

Året inleddes med en underbar vinter med snö och kyla. Hagarna var hårda och rena och hästarna trivdes fint. Vi hade verkligen ingen lera alls förra vintern!
Det såldes och köptes in en del ponnyer 2011. Demo, Jennas föl, såldes i januari. Jenna själv köptes in i februari (efter att ha lånat henne under en tid) Dromb såldes i maj men köptes tillbaka igen redan efter sommaren. I Juni gjordes ett byte. Våran vackra Celéb byttes mot ett ministo Seva Infanta (Fia). Celéb såldes till ponnytravet. Fia visades fram på premiering under sommaren men det gick inte så bra. Tanken var att kanske ta ett föl på henne, men istället sålde vi henne till Finland precis före julhelgen. Vi köpte även in Boccia, ett sto vi lånat men som vi bestämde oss för att köpa.
Även Isessa såldes under hösten. En mycket trevlig häst som tyvärr inte passade in hos oss. Hon kommer att bli barnponny i sitt nya hem (och föda sin Damitbebis så´klart)

Hela våren åkte vi på löshoppningsträningar med Bäck, Han visades på treårstestet med skapligt resultat, hoppningen är inte riktigt hans grej men han fick sina högsta poäng extriört hitills, vilket var roligt. Bäck visades på flera utställningar och även på hingstpremieringen i September. Han räckte inte ända fram, men vi försöker ett annat år igen. Han gjorde ett godk bruksprov iaf.
Vi visade fram flera av våra ponnyer på utställningar i år med skapliga resultat. Fölen Erox och Facit med 38 samt 39p och klassvinst. ett åringarna Dromb 38p Dees 36p samt Fagra med 40p samt 36p. Celeb visades på vinter utst. med 37p.
Bäck fick 37-39p Måste också berätta att han mättes till 103cm samt 17cm i skenmått! Inte illa på en skäck.
Av de vuxna stona så visades Isessa på vinter utst med 39p, På sommaren visades Ronja med 40p och Fanta fick 42p i Nossebro.

Sedan var det dax för fölningarna, mycket sorg och elände men också stor glädje och lycka.
Lucas egna lilla ponny, fuxen Carmencita, började föla 3½ veckor för tidigt. Ett mycket komplicerat felläge som varken vi eller vår duktiga veterinär kunde lösa. Carmencita var så tapper men var tillslut tvungen att avlivas. Fruktansvärt att förlora en häst på det sättet. Lucas har efter detta helt tappat intresset för hästar. Så onödigt. Även vårat fina lånesto Amitza fick ett felläge som inte av veterinär kunde rättas till här hemma. Med Carmencita i färskt minne åkte jag i ilfart till Strömsholm med Amitza. Där fick dom tillslut ut fölet men Amitza tog det hårt och fick hyperlipemi.
Det var länge oklart om hon skulle klara sig. Tillslut tog vi hem henne och som genom ett under började hon äta och tillfrisknade sedan fort. När Amitza blev frisk så fick hon åka hem till sin ägare. -Tack för att vi fått låna Amitza under dessa år!!!
Nu till det fantastiskt roliga.
Fantasy blev först ut att föla. Ett riktigt fint, brunt hingstföl efter Damit. fölningen gick snabbt och enkelt.
Sedan bestämde sig Boccia för att föla i hagen, även hon fick en enkel fölning. Ett brunt stort stoföl efter Damit. Lyckan var på topp. Två superfina fölungar och ett sto efter Boccia, det var ett önskeföl som hette duga. Någon vecka senare bestämde sig Ronja för att föla. I stallet men i lampsken och full aktivitet i stallet så la hon sig ner och fölade. Ut som det minsta föl som någonsin sett dagens ljus på Gullsmyra. En pytteliten brunskäck hingst efter Damit. Jättefin men såå liten.
tre lyckade fölningar och vi gläds nu åt dom föl vi fick.

Damit fick betäcka 9 stycken fina ston i år.
Tyvärr vet vi att ett av dom tyvärr har dött, vi lider med hennes ägare. Vår Fantasy betäcktes men brunstade om i september så där blir det tyvärr ingenting heller...
Så nu får vi hoppas att resterande 7 stona levererar fina fölungar. vi väntar själva 3 stycken föl efter honom till 2012.
Damit är snart inne på sitt 21 år och han har blivit väldigt stel i ena bakbenet. Tror det sitter högt upp och han kommer att undersökas grundligt innan vi bestämmer om vi tar emot utomstående ston till honom framöver. Vi är så rädda om honom.
Flera av hans avkommer har visats fram i år, med fina resultat. Alla visade föl har fått klass 1 och sedan ungstochampion, Diplomsto och till och med en godkänd hingst har kommit fram i år.
Jag gläds åt alla ägarna och jag gläds åt Damit. Han är en pärla och vi älskar honom så mycket!!
Sammanfattningsvis så har vi haft ett fantastiskt år med våra underbara ponnyer.
Vi känner nu att vi landat i våra tankar om vad vi vill med vår avel och det känns som om vi är på rätt väg.
Men framför allt så har vi roligt tillsammans i familjen med våra små troll.
Vi tar emot inakorderingar här hemma både vinter och sommar och vi har haft glädjen att träffa många trevliga hästägare under året och vi har haft förmånen att få ta hand om många fina ponnyer.
Vi har fått in bra foder och har flera nöjda hökunder vilket är jätteroligt.
Vi vill tacka er alla för att ni ger oss förtroendet och möjligheten. Vi hoppas på fortsatt samarbete under nästa år och vi hälsar både gamla och nya kunder varmt välkomna till oss.

Gott Nytt År
Önskar Susanne och Fredrik med familj.